Kateřina Kodadová v rozhovoru s Jakubem Mastíkem
Na rozjezd nového roku jsme zvolili povídání s Jakubem Mastíkem, zakladatelem firmy NAVZDORY. Jakub se věnuje v poslední době tzv. eco cateringu, což je skvělý koncept, který pozitivním a prý i jedlým způsobem ukazuje na problematiku plýtvání potravinami. Jakub a jeho tým totiž vaří na nejrůznějších akcích z potravin, které by se nespotřebovaly, neprodaly, vyhodily. A kromě toho: Jakub se nechal přemluvit, že svým nezaměnitelným ostravskym přízvukem okoření některé z dalších podcastů coby moderátor, takže tímto v aktuálním podcastu Jakuba – moderátora představujeme.
Minulý PODCAST21 patřil tématu zálohování PET lahví. Tentokrát jsme zvolili trochu odlehčenější formu povídání, ale na téma neméně důležité, a to plýtvání potravinami.
KK – Jakube, jak vnímáš vánoční a silvestrovský čas z pohledu nakládání s potravinami, nejsou to tak trochu svátky obžerství? A jak nakládáte doma se zbytky?
JM – Asi jako každý z nás, ale logicky mě ovlivňuje i v naší domácnosti moje podnikání. Takže moje žena dost často zapéká různé zbytky a často se inspirujeme recepty, které vymyslel můj kamarád, s nímž ECO catering děláme.
KK – Ministerstvo zemědělství přišlo v prosinci s těmito čísly: Průměrný Evropan za rok vyhodí 175 kg potravin, v Česku to vychází jen na 56 kg na hlavu. Není to dobrá zpráva?
JM – Zní to možná hezky, že jsme pod průměrem EU, ale podle mě téměř 60 kg vyhozených potravin na hlavu není málo. Když to zasadíme do celosvětového měřítka, jedná se o miliardu tun potravin, které domácnosti vyhodí. Neměl jsem tušení, že je to tolik, a byl to hlavní důvod, proč jsme s ECO cateringem ve firmě začali.
KK – Popiš trochu víc Tvůj koncept ECO cateringu…
JM – Jedná se o veřejné nebo firemní akce, snažíme se lidi inspirovat recepty, které jsme vytvořili. Na místě připravujeme francouzské hranolky ze starého chleba, z přezrálých rajčat gazpacho, z mrkvové natě pesto atd. Lidem říkáme, že je lepší vařit z lokálních potravin. A třešničkou na dortu je to, že jídla servírujeme na našem up-cyclovaném nádobí, na táccích vyrobených ze skleněných lahví od vína, ze kterých vyrábíme i skleničky, kávu podáváme ve starých hrníčcích, zkrátka snažíme se ukázat, že ne vždy je třeba kupovat nové věci.
Celý rozhovor si poslechněte prostřednictvím PODCAST21, který otevírá témata spojená
s životním prostředím, s recyklací, zákazem skládkování, cirkulární ekonomikou
a ekologickými výzvami obecně. Přináší další pohled, často odlišný od toho tzv. mainstreamového nebo mediálně převažujícího.
You can find the podcast on the usual podcast apps, such as Spotify or Google Podcasts,
or on the ČAObH youtube channel