Aktuality

4. 1. 2022

Foodwaste a plýtvání potravinami

Kateřina Kodadová v rozhovoru s Jakubem Mastíkem

Na rozjezd nového roku jsme zvolili povídání s Jakubem Mastíkem, zakladatelem firmy NAVZDORY. Jakub se věnuje v poslední době tzv. eco cateringu, což je skvělý koncept, který pozitivním a prý i jedlým způsobem ukazuje na problematiku plýtvání potravinami. Jakub a jeho tým totiž vaří na nejrůznějších akcích z potravin, které by se nespotřebovaly, neprodaly, vyhodily.  A kromě toho: Jakub se nechal přemluvit, že svým nezaměnitelným ostravskym přízvukem okoření některé z dalších podcastů coby moderátor, takže tímto v aktuálním podcastu Jakuba – moderátora představujeme.

Minulý PODCAST21 patřil tématu zálohování PET lahví. Tentokrát jsme zvolili trochu odlehčenější formu povídání, ale na téma neméně důležité, a to plýtvání potravinami. 

KK – Jakube, jak vnímáš vánoční a silvestrovský čas z pohledu nakládání s potravinami, nejsou to tak trochu svátky obžerství? A jak nakládáte doma se zbytky?

JM – Asi jako každý z nás, ale logicky mě ovlivňuje i v naší domácnosti moje podnikání. Takže moje žena dost často zapéká různé zbytky a často se inspirujeme recepty, které vymyslel můj kamarád, s nímž ECO catering děláme.

KK – Ministerstvo zemědělství přišlo v prosinci s těmito čísly: Průměrný Evropan za rok vyhodí 175 kg potravin, v Česku to vychází jen na 56 kg na hlavu. Není to dobrá zpráva? 

JM – Zní to možná hezky, že jsme pod průměrem EU, ale podle mě téměř 60 kg vyhozených potravin na hlavu není málo. Když to zasadíme do celosvětového měřítka, jedná se o miliardu tun potravin, které domácnosti vyhodí. Neměl jsem tušení, že je to tolik, a byl to hlavní důvod, proč jsme s ECO cateringem ve firmě začali. 

KK – Popiš trochu víc Tvůj koncept ECO cateringu… 

JM – Jedná se o veřejné nebo firemní akce, snažíme se lidi inspirovat recepty, které jsme vytvořili. Na místě připravujeme francouzské hranolky ze starého chleba, z přezrálých rajčat gazpacho, z mrkvové natě pesto atd. Lidem říkáme, že je lepší vařit z lokálních potravin. A třešničkou na dortu je to, že jídla servírujeme na našem up-cyclovaném nádobí, na táccích vyrobených ze skleněných lahví od vína, ze kterých vyrábíme i skleničky, kávu podáváme ve starých hrníčcích, zkrátka snažíme se ukázat, že ne vždy je třeba kupovat nové věci. 

Celý rozhovor si poslechněte prostřednictvím PODCAST21, který otevírá témata spojená
s životním prostředím, s recyklací, zákazem skládkování, cirkulární ekonomikou
a ekologickými výzvami obecně. Přináší další pohled, často odlišný od toho tzv. mainstreamového nebo mediálně převažujícího.


Podcast najdete v obvyklých podcastových aplikacích, například na Spotify nebo Google Podcasts,
nebo na youtube kanálu ČAObH

Aktuality, Podcast

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.