Aktuality

5. 8. 2024

Potravinový odpad a textilie pod větší kontrolou

Předcházení vzniku odpadu bude mít nová pravidla. Revize směrnice o odpadech se s novými cíly zaměřuje především na potravinový odpad a textilie. Evropský legislativní proces se blíží do své závěrečné části.

Podle Eurostatu je každoročně vygenerováno 59 mil. tun potravinového odpadu, což je zhruba 10 % všech potravin určených pro maloobchod, restaurace nebo domácnosti. V přepočtu na obyvatele je to přibližně 131 kg za rok. Přes 53 % food-waste je vytvořeno v domácnostech a okolo 20 % vzniká v průběhu zpracování a výroby potravin. 

Hodnota roční produkce potravinového odpadu je odhadována na 132 mld. EUR a náklady na sběr a zpracování jsou ve výši 9,3 mld. EUR.

EU také ročně vyprodukuje 12,6 milionů tun textilního odpadu. Oblečení a obuv představuje 5,2 milionu tun odpadu, což odpovídá 12 kg odpadu na osobu ročně. V současnosti se pouze 22 % takového odpadu shromažďuje odděleně pro opětovné použití nebo recyklaci, zatímco zbytek se často spaluje nebo ukládá na skládku.

Před rokem, na počátku července 2023 představila Komise revizi rámce odpadové směrnice (Waste Framework Directive – WFD) s cílem snížit odpad a harmonizovat tak dopad nakládání s odpady na životní prostředí. 

Návrh směrnice zavádí mimo jiné závazné cíle snížení plýtvání potravinami, kterých má být dosaženo na vnitrostátní úrovni. Do konce roku 2030 by země EU musely snížit plýtvání potravinami o 10 % při zpracování a výrobě, a dále o 30 % na osobu společně na úrovni maloobchodu a spotřeby (restaurace, stravovací služby a domácnosti). To vše ve srovnání s množstvím potravinového odpadu vytvořeným v roce 2020. 

Pro textilní a obuvnické výrobky navrhuje úprava směrnice zavést povinné a harmonizované systémy rozšířené odpovědnosti výrobce (Extended Producer Responsibility – EPR) ve všech zemích EU, včetně poplatků ekomodulace. Stanoví rovněž požadavky na zajištění nakládání s textilním odpadem v souladu s hierarchií nakládání s odpady.

V Evropském parlamentu byl návrh postoupen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Výbor přijal svůj postoj dne 14. února 2024. 

Pokud jde o plýtvání potravinami, poslanci chtějí zvýšit původně navržené závazné cíle snížení do roku 2030 z 10 % na 20 % ve zpracování a výrobě potravin, dále z 30 % na 40 % na osobu v maloobchodě, stravování, stravovacích službách a domácnostech ve srovnání s ročním průměrem generovaným mezi 2020 a 2022. Tyto cíle by měly být dosaženy v každém členském státě EU do 30. prosince 2030. 

U textilního odpadu zahrnuli europoslanci do seznamu kromě oděvů také přikrývky, ložní prádlo, záclony, klobouky, obuv, matrace a koberce. Dále výrobky, které obsahují materiály související s textilem, jako je kůže, kompozitní kůže, guma nebo plast.  Celý seznam výrobků bude spadat pod povinný EPR systém. Dále chtějí, aby země EU zavedly režimy EPR 18 měsíců po vstupu směrnice v platnost. WFD tak stanoví harmonizovaná schémata EPR, která ukládají módním značkám a výrobcům textilu povinnost platit poplatky za financování sběru a zpracování textilního odpadu. Od společností, jejichž činnost má charakter rychlé módy, mohou země EU požadovat vyšší poplatky.

Dne 13. března 2024 schválil Evropský parlament svůj návrh v prvním čtení.

V pokračujícím evropském legislativním procesu  přijala Rada 17. června 2024 svůj postoj, který podporuje návrh Komise. Text stanoví cíl snížit plýtvání potravinami na hlavu o 30 % v roce 2030 ve srovnání s rokem 2020, se zaměřením na maloobchod, restaurace a stravovací služby a domácnosti. Kromě toho se předpokládá 10% cíl snížení do roku 2030 pro zpracovatelský a výrobní sektor. Tím se Rada odlišuje od postoje Evropského parlamentu, kterým je zvýšit oba cíle: z 30 % na 40 % na osobu u potravinového odpadu spojeného se spotřebou, a dále z 10 % na 20 % u odpadu vznikajícího při výrobě.

Další rozdíl postojů je u referenčního roku. Rada podpořila rok 2020 jako referenční rok pro výpočet, zda byly navrhované cíle splněny. Oproti tomu Evropský parlament preferuje roční průměr za tři roky 2020, 2021 a 2022. Poslanci se domnívají, že údaje o plýtvání potravinami nebyly v roce 2020 reprezentativní, kdy mnoho podnikatelů a obchodníků neprovozovalo činnost kvůli pandemii COVID-19. Rada i Evropský parlament souhlasili s návrhem Komise, že ztráty na farmách a další potravinový odpad vznikající v prvovýrobě by měly být vyloučeny. 

Maďarsko, které od 1. července 2024 vykonává rotující předsednictví Rady, se zavázalo výrazně snížit plýtvání potravinami na všech úrovních potravinového dodavatelského řetězce a plánuje uspořádat konferenci na toto téma v říjnu 2024.

(zdroj: obaly21.cz)

Aktuality, Legislativa (vše), Legislativa CZ, Legislativa EU, Legislativa platná, Legislativa v přípravě