Aktuality

19. 12. 2023

Podkarpatské inovační fórum v cirkulární ekonomice

11. – 12. 12.2023 Rzeszów, Polsko

Podkarpackie Forum of Innovation (PFI) jsou regionální a nadregionální setkání ve formě mezinárodních konferencí, workshopů nebo seminářů, jejichž cílem je shromažďovat a předávat poznatky o inovacích a jejich dostupnosti pro regiony.

V letošním roce se mezinárodní konference za ČAObH zůčastnil Michal Kříž, který ve své prezentaci „Energetické využití tuhých alternativních paliv – součást oběhového hospodářství a příspěvek k energetické bezpečnosti“ představil okruhy činností ČAObH a pak poukázal na dobré praktiky při energetickém využívání paliva z odpadu v multipalivových kotlích. Zmínil i novou vyhlášku platnou v ČR od června letošního roku, kdy palivo vyrobené z odpadu po splnění specifických podmínek získává status ukončení režimu odpadů a získávácertifikát výrobku – paliva.

Vystupující hosté ze zahraničí a z celého Polska představili možnosti i konkrétní projekty implementace principů cirkulární ekonomiky   v ekonomice jako příspěvek k rozšíření konkurenceschopnosti.

Účastníci konference se shodli, že oběhové hospodářství je důležitým prvkem při vytváření inovativní a konkurenceschopné ekonomiky s nízkými emisemi, která účinně využívá zdroje. Vyčerpávání surovin, růst jejich cen a rostoucí závislost na dodavatelích ze třetích zemí představují vážnou hrozbu pro další hospodářský rozvoj a výzvu v kontextu ochrany životního prostředí.

Aktuality