Aktuality

19. 12. 2023

7th World Engineers Convention, Prague, Czech Republic, 11 – 13 October, 2023

Celoživotní vzdělávání inženýrů a jeho příspěvek k zelené transformaci.

Česká asociace oběhového hospodářství usiluje o šíření povědomí o výhodách cirkulární ekonomiky. Jednou z velmi důležitých cílových supin jsou experti s technickým vzděláním na úrovni podniků, ministerstev, krajských úřadů a vysokých škol.

Jako dobrovolná, nezávislá organizace se Asociace snaží prosazovat zlepšení v materiálovém využití odpadů.

Konání WEC 2023 v Praze, v sídle první zaalpské univerzity, je potvrzením důležitosti vzdělávání pro hostitelskou zemi – pro Českou republiku.

Proto nikoli náhodou mezi členy ČAObH jsou tři univerzity – MU Brno, UJEP Ústí nad Labem a Česká zemědělská univerzita.  Proto ŽÁDNÁ nabídka přednášet na vysoké škole není Asociací ponechána bez reakce.

Cirkulární ekonomika se z polických tezí a proklamací dostává v posledních několika letech do fáze implementace, kde jádrem úspěchu v současných problémech s cenou energií a s nedostatkem surovinových zdrojů je právě aplikace cirkulárních přístupů, s cílem minimalizovat produkci odpadů. Právě toto současné vypjaté období, období již více jak rok trvající války na Ukrajině znamená rostoucí význam inovativních přístupů, moderních technologií a jejich rychlého zavádění do praxe.

Toto je právě role Asociace: pomáhat administrativě i zákonodárcům vytvářet právní a ekonomický rámec pro aplikaci nových technologií – vzpomenu jen dvě: Pyrolýza odpadů a plazmatické využívání často nebezpečných odpadů.

Česká asociace oběhového hospodářství, Miloš Kužvart

Aktuality